Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)

cover biotech acta general

Biotechnologia Acta Т. 18, N. 5, 2025
С. 43-53, Bibliography  29 , Engl.
UDC: 602.4+604+663.1

doi: https://doi.org/10.15407/biotech18.05.043

Full text: (PDF, in English)


БІОСИНТЕТИЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ШТАМІВ Lactobacillus delbrueckii У ВИРОБНИЦТВІ МОЛОЧНОЇ КИСЛОТИ: КОМПЛЕКСНИЙ АНАЛІЗ
Кіїв Д.І., Василюк С.В.
Національний університет «Львівська політехніка», Україна
Мета. Провести комплексне оцінювання біосинтетичного потенціалу штамів Lactobacillus delbrueckii щодо синтезу молочної кислоти для використання в промисловості.
Методи. Об’єктом дослідження були чотири штами Lactobacillus delbrueckii, що синтезують молочну кислоту (МК). Концентрацію молочної кислоти у культуральній рідині наприкінці процесу ферментації визначали за допомогою високоефективної рідинної хроматографії. Концентрацію вільних редукувальних речовин у живильному середовищі визначали модифікованим методом Бертрана, а наприкінці процесу — методом Бертрана чи Сомоджи-Нельсона.
Результати. Досліджено біосинтез молочної кислоти чотирма штамами Lb. delbrueckii PB-07, UY-2/13, BMP-92, Q-50 за різних концентрацій джерела вуглецю, типів джерела азоту, а також за оптимальних (температура 40 oС, без перемішування) та несприятливих (температура 30 та 50 oС, наявність перемішування) умовах ферментації. Відібрано один штам (Lb. delbrueckii UY-2/13) з необхідними для виробничого продуцента якостями (біосинтез близько 70 г/дм3 на дешевому джерелі азоту в режимі періодичного культивування за високих початкових концентрацій глюкози в живильному середовищі). Виявлено, що вагому роль відіграють фізичні параметри. Температура ферментації 50 oС має значний гальмівний ефект на біосинтез молочної кислоти, тоді як при 30 oС негативний вплив є менш вираженим. Крім того, перемішування при коригуванні рН та підтриманні температури ферментації потребує особливого контролю.
Висновки. Перспективним штамом для впровадження у виробництво є Lb. delbrueckii UY-2/13,культивування якого із застосуванням економічно вигідної сировини (дешевшого кукурудзяного екстракту) може підвищити рентабельність процесу одержання молочної кислоти.
Ключові слова: Lactobacillus delbrueckii, біосинтез, молочна кислота, ферментація, лактобактерії, виробництво органічних кислот, біотехнології.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2025