ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)
Biotechnologia Acta Т. 18, No. 1, 2025
С. 38-43, Бібліограф. 32, англ.
УДК: 579.6:579.864.1
doi: https://doi.org/10.15407/biotech18.01.038
Повий текст (PDF, англ)
ПРОБІОТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ Lactiplantibacillus plantarum, ВИДІЛЕНОГО З РОСЛИННОЇ СИРОВИНИ
Д.С. Голубчик1, О.М. Дуган1, С.Г. Даниленко2, А.Д. Хабленко1, 2, О.І. Яловенко1, О.І. Потемська2
1 Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
2Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України
Мета. Ідентифікація та вивчення пробіотичних властивостей типового представника молочнокислих бактерій, виділеного з кукурудзяної закваски.
Методи. Закваску отримували шляхом змішування борошна й води та інкубації упродовж 24 год. Видову належність культури Lactiplantibacillus plantarum визначали за фенотиповими характеристиками. Стресостійкість оцінювали за виживаністю клітин після оброблення їх штучною слиною, фізіологічним розчином з низьким значенням рН і сумішшю жовчі зі штучним соком дванадцятипалої кишки. Чутливість до антибіотиків визначали диско-дифузійним методом із використанням референтних значень, здатність до автоагрегації — шляхом осадження клітин центрифугуванням та оціннюання значень абсорбції спектрофотометричним методом.
Результати. Ізолят належить до виду L. plantarum. Його виживаність за модельованими умовами ротової порожнини, шлунку та дванадцятипалої кишки становила 97,13±1,12 %, 95,06±0,52% і 91,67±1,66% відповідно. Встановлено чутливість до еритроміцину, ампіциліну та хлорамфеніколу, помірну чутливість до стрептоміцину й тетрацикліну та стійкість до бензилпеніциліну та канаміцину. Автоагрегація через 2 та 24 год становила 6,88±0,6% і 41,83±1,21% відповідно.
Висновки. L. plantarum, виділений із кукурудзяної закваски, має високі показники стресостійкості, чутливість до низки антибіотиків (хоча стійкість до канаміцину та бензил-пеніциліну вимагає подальшого вивчення) та достатні для пробіотика показники автоагрегації.
Ключові слова: пробіотики, молочнокислі бактерії, Lactiplantibacillus plantarum, кукурудза, виживання у шлунково-кишковому тракті, антибіотикостійкість, автоагрегація.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2025