Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкований варіант)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

6 2022

Biotechnologia Acta, Т. 15, № 6 , 2022
С. 36-54, бібліогр. 154, англ.
УДК: 004.9:612.822(045)
https://doi.org/10.15407/biotech15.06.036 

Повний текст: (PDF, англ.)

СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ВЗАЄМОЗАЛЕЖНОСТІ В ОРГАНІЗМАХ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ

П. В. Білошицький 1, О. М. Ключко 2, Ю. М. Онопчук 3

1 Уманський державний педагогічний університет імені П. Тичини, Україна
2 Національний авіаційний університет Київ, Україна,
3 Інститут кібернетики ім. Глушкова НАН України, Київ

Дослідження адаптації до різноманітних екстремальних факторів надзвичайно важливі.
Мета. Охарактеризувати та проаналізувати результати дослідження структурно-функціональних взаємозалежностей організмів в екстремальних умовах.

Методи. Порівняльний аналіз зареєстрованих біохімічних, фізіологічних характеристик, математичне моделювання на їх основі; інформаційно-комп’ютерні технології.
Результати. Зміни у функціях організмів в процесі адаптації спричиняли зміни деяких їхніх структур. Підтверджено значну роль кількісних і якісних змін системи еритроцитоутворення в надійності забезпечення життєдіяльності організму в екстремальних умовах високогір’я. Зміни еритроцитів і білих кров’яних тілець значною мірою відображають зв’язок між реактивністю і резистентністю організму. Виявлено залежності від ступеня розрідження повітря, режиму підйому, реакцій під час тренування та ін. Адаптивний гемоліз еритроцитів ‒ біологічно активні речовини, що вивільняються з клітин крові, виступають як месенджери, тригери, здатні змінювати клітинний метаболізм. Вони відігравали значну роль у надійності функціонування організму. Розроблено набір програмних моделей для підготовки спортсменів до високогірного сходження.

Висновки. Проаналізовано результати дослідження структурно-функціональних взаємозалежностей організмів в екстремальних умовах. Результати математичного моделювання збіглися з результатами, отриманими в процесі досліджень і спостережень. У процесі адаптації до гіпоксії організм людини поводився як ультрастабільна система. Отримані результати можуть бути застосовані на практиці, наприклад, для контролю біотехнологічних процесів

Ключові слова: структурно-функціональні взаємозалежності організмів, теоретичний аналіз, порівняльний аналіз, математична модель, адаптація, гіпоксичний стАН.

 

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2022