Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

1 2008

Ж-л «Біотехнологія» Т. 1, № 1, 2008
С. 86-99, Бібліогр. 18, англ.
УДК 541.64:541.182:541.183

НОВІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ НАНОРОЗМІРНІ КОМПОЗИТИ НА ОСНОВІ ОЛІГОПЕРОКСИДНИХ СУРФАКТАНТІВ: СИНТЕЗ І ЗАСТОСУВАННЯ В БІОЛОГІЇ ТА МЕДИЦИН

О. C. Заіченко, Р. С. Стойка, Н. Є. Мітіна, М. Д. Луцик, О. М. Шевчук,
В. Р. Лобаз, Н. М. Бойко

Національний університет «Львівська політехніка», Львів
Інститут біології клітини НАН України, Львів

 Розглянуто основні експериментальні підходи до цілеспрямованого синтезу поверхнево-активних олігопероксидних речовин і їх застосування з метою одержання полімерних і гібридних нанорозмірних носіїв, яким притаманна скерована функціональність та біосумісність. Конструювання нових лінійних, блокових та гребенеподібних олігопероксидних сурфактантів, а також їхніх похідних координаційних комплексів із катіонами перехідних та рідкоземельних металів є зручним інструментом для синтезу люмінесцентних, магнітних та інших функціональних нанокомпозитів із регульованим розподілом за розмірами, функціональністю, реактивністю та біосумісністю. Розроблені методи дозволяють поєднати стадію формування полімерних, металевих та металооксидних наночастинок зі стадією необоротної модифікації їхньої поверхні функціональними поверхнево-активними олігопероксидами, здатними зв’язувати фізіологічно активні речовини. Наявність реакційноздатних дитретинних пероксидних фрагментів уможливлює функціоналізацію створених на ночастинок, що їх було застосовано для дослідження фагоцитозу як поверхневі маркери патологічних клітин, а також для спрямованого доставлення лікарських препаратів.

Ключові слова: олігопероксидні сурфактанти, металеві комплекси, радикальна емульсійна полімеризація, гомогенна нуклеація, функціональні колоїдні частинки, затравкова полімеризація, фагоцитоз, доставлення лікарських препаратів.

© Інститут біохімії імені О.В.Палладіна Національної академії наук України, 2008