ISSN 2410-7751 (Print)
ISSN 2410-776X (Online)
Biotechnologia Acta Т. 18, No. 1, 2025
С. , Бібліограф. 9, англ.
УДК: 661.8…782:579.873.6
doi: https://doi.org/
Повий текст (PDF, англ)
ЗАСВОЄННЯ БЕНЗОАТУ НАТРІЮ RHODOCOCCUS AETHERIVORANS UCM AC-602
Т.М.Ногіна, О.Г.Кістень, В.С.Підгорський
Інститут мікробіології і вірусології ім. Д.К. Заболотного НАН України
Бензоат натрію (БН) широко використовують як консервант (E211), а також, як діючий компонент деяких фармацевтичних препаратів. Проте тривалий вплив БН може порушувати водні екосистеми, негативно впливаючи на водні організми та потенційно на здоров’я людини.
Мета – визначити особливості біодедеструкції бензоату натрію Rhodococcus aetherivorans UCM Ас-602 та екологічну безпечність токсиканту і його метаболітів для вищих рослин.
Методи. Кількість БН визначали за допомогою високоефективної рідинної хроматографії. Жирнокислотний склад клітин досліджували методом газової хромато-мас-спектрометрії. Активність каталази оцінювали спектрофотометрично, а проникність мембрани визначали за допомогою кристалічного фіолетового. Фітотоксичність досліджували експрес-методом з використанням пшениці (Triticum aestivum L.) як тест-рослини.
Результати. R. aetherivorans UCM Ac-602 повністю засвоював 0,5 г/л БН за 7 діб. За умов росту на БН спостерігалося зменшення в 2 рази кількості в клітинах жирної кислоти С18:1 цис-9 і збільшення в 1,7 рази кількості кислоти 10Ме-С18:0. Зміни активності каталази та проникності мембран під час асиміляції БН сприяли захисту клітинних структур від токсичної дії субстрату. БН та продукти його метаболіти не виявляли фітотоксичних властивостей.
Висновки. Основними механізми адаптації R. aetherivorans UCM AC-602 до засвоєння бензоату натрію є модифікація профілів жирних кислот, зміни каталазної активності та проникності мембран. Бензоат натрію та продукти його деструкції не проявляють фітотоксичності та безпечні для розвитку рослин.
Ключові слова: Rhodococcus aetherivorans, бензоат натрію, біодеструкція, жирні кислоти, каталаза, проникність мембран, фітотоксичність.
© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2025