Оберіть свою мову

IISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

 2 2021 200ps

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 14, № 2, 2021
С. 5-18, бібліогр. 92, англ.
УДК: 577.175.1:58.02:661.162.65
https://doi.org/10.15407/biotech14.02.005

ГІБЕРЕЛІНИ У РЕГУЛЯЦІЇ РОСТУ ТА РОЗВИТКУ РОСЛИН ЗА ДІЇ АБІОТИЧНИХ СТРЕСІВ

І. В. Косаківська, В. А. Васюк

Інститут ботаніки ім. М. Г. Холодного НАН України, Київ

Вступ. Гібереліни (ГБ), клас дитерпеноїдних фітогормонів, відіграють важливу роль у регуляції росту та розвитку рослин. Серед більш ніж 130 різних ізоформ гіберелінів лише окрем молекули мають біологічну активність. ГК1, ГК3, ГК4 і ГК7 регулюють ріст рослин завдяки деградації DELLA протеїнів – негативних регуляторів генів, експресія яких активується ГБ. Нещодавні дослідження в галузі молекулярної генетики та функціональної геноміки суттєво поглибили наші уявлення щодо біосинтезу, метаболізму, транспортування, сигналінгу та взаємодії ГБ з іншими фітогормонами та факторами довкілля.

Мета. В огляді зосереджено увагу на участі ГБ у регулюванні росту і розвитку рослин за дії абіотичних стресів. Результати. Подано ключову інформацію про біосинтез, сигналінг та функціональну активність ГБ, узагальнено відомості про перехресну взаємодію між ГБ, ауксинами, цитокінінами, абсцизовою кислотою та іншими фітогормонами; щодо ролі ГБ в адаптації до умов посухи, засолення, високої та низької температури, забруднення важкими металами. Ефекти ГТ залежать передусім від інтенсивності й тривалості стресового впливу, а також від фази онтогенезу і толерантності рослини. Змінюючи інтенсивність біосинтезу, характер розподілу і передачі сигналів ГБ, рослини можуть регулювати стійкість до абіотичних стресів, підвищувати життєздатність і навіть уникати стресу. Обговорено питання використання ретардантів – інгібіторів біосинтезу ГБ із метою вивчення функціональної активності гормонів за дії абіотичних стресів. Особливу увагу приділено новим біотехнологічним підходам, у яких використовують екзогенні ГБ  для передпосівного праймування насіння та фоліарної обробки рослин.

Висновки. Подальше вивчення ролі гіберелінів у набутті стресостійкості сприятиме розвитку біотехнології екзогенного використання гормону для поліпшення росту й підвищення врожайності рослин в несприятливих умовах довкілля.

Ключові слова: гібереліни, DELLA, фітогормони, абіотичні стреси, ретарданти, ріст, стресостійкість.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2021