Оберіть свою мову

ISSN 2410-776X (Електронна версія)
ISSN 2410-7751 (Друкована версія)

 

Biotechnologia Acta V. 14, No 2, 2021
С. 67-78, Бібліогрю 26, англійська
УДК: 504.054+582.998
https://doi.org/10.15407/biotech14.02.067

ГЕПАТОПРОТЕКТОРНИЙ ВПЛИВ Artemisia pallens НА Pangasius Sp., ОБРОБЛЕНИХ ХЛОФІБРАТОМ І ФЕНОЛОМ

 B. Vijaya Geetha, K S.  Shreenidhi, P. Priya Vadhana, N. Purnima, A. Rashminiza, S. Sneha

Інженерний коледж Раджалакшмі, Індія

Мета. Метою роботи було вивчення токсикологічних ефектів клофибрата і фенолу, які входять до складу фармакологічних препаратів і виявляються в стічних водах і донних відкладеннях, що надходять з очисних споруд.

Методи. Було створено експериментальну модель з використанням риб Pangasius sp., які після акліматизації вирощували в середовищі, що містить досліджувані сполуки в концентраціях, відповідних величинам LC50. Токсичні ефекти впливу препаратів оцінювали за вмістом в тканинах риб маркерів окисного стресу, антиоксидантного статусу та пошкодження протеїнів при біоремедіаціі з використанням засобу, отриманого з Artemisia pallens. Гістопатологічні дослідження і визначення рівнів кортизолу проводили з метою отримання додаткових токсикологічних даних.

Результати. Порівняльний аналіз досліджуваних параметрів показав значну різницю між рибами, що містяться в середовищі з присутністю токсикантів, і за умов біоремедіаціі. Встановлено, що клофибрат і фенол индукували в тканинах риб окислювальний стрес (*P < 0,001, #P < 0,001, відповідно), який супроводжувався значними змінами активності антиоксидантних ензимів (*P < 0,001, #P < 0,001, відповідно) і гістопатологічними змінами. У риб, які містилися за умовах біоремедіаціі з використанням Artemisia pallens, спостерігалося значне зниження рівня кортизолу, підвищення вмісту якого зазначалося під впливом клофибрату і фенолу (*P < 0,05, #P < 0,05, відповідно). Ця обставина може позитивно впливати на виживаність клітин за рахунок захисної дії за умов окисного стресу.

Висновки. Визначення декількох біомаркерів, включаючи показники окисного стресу і рівні кортизолу, може бути використано для біомоніторингу водного середовища. Водні екстракти Artemisia pallens — як ефективний засіб для біоремедіації.

Ключові слова: Біоремедіація; Artemisia pallens, риби; біоммаркери

© Palladin Institute of Biochemistry of National Academy of Sciences of Ukraine, 2021