Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

3 2010

Ж-л "Біотехнологія" Т. 3, № 3, 2010
С. 58-65, бібліогр. 9, рос.
УДК: 577.115:663.12

БІОСИНТЕЗ ЛІПІДІВ ДРІЖДЖАМИ RHODOTORULA GRACILIS

С. М. Шульга, А. Ф. Ткаченко, Н. Е. Бейко, А. І. Хоменко, А. С. Андріяш

ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Київ

У результаті скринінгу різних видів дріжджових культур — продуцентів ліпідів відібрано культуру Rhodotorula gracilis SK-4 з найбільшим жировим коефіцієнтом — 8,0. Максимальний ріст і ліпідутворювальна активність цього продуцента досягнуті на середовищі комплексного складу, що містить як основний субстрат мелясу. Показано, що чинником, який лімітує ріст і синтез ліпідів R. gracilis SK-4, є кисень, що надходить у середовище. Синтез ліпідів і їхній жирнокислотний склад можна регулювати, змінюючи температуру, pH середовища, інтенсивність аерації. Підбір середовища і умов культивування дав можливість підвищити жировий коефіцієнт до 17,5–18,1.

Ключові слова: дріжджі, Rhodotorula gracilis, мікробні ліпіди.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008