Оберіть свою мову

ISSN 2410-776X (электронна версія)
ISSN 2410-7751 (друкована версія)

 

Biotechnologia Acta Т. 12, № 6, 2019
С.5-11, бібл. 10, англ.
УДК: 338.439:339.138
https://doi.org/10.15407/biotech12.06.005

БАЗИ ДАНИХ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ: ПРОБЛЕМИ ТРАНСНАЦІОНАЛЬНОГО ЗАСТОСУВАННЯ

Л. М. Бугіна, О. В. Паллаг, Т. В. Мелешко, В. В. Баті, Н. В. Коваль, Н. В Бойко.

Ужгородський національний університет, Україна

Метою цього дослідження було проаналізувати і порівняти існуючі міжнародні методології, які застосовуються для класифікації та ідентифікації характеристик харчових продуктів у сучасних комп'ютеризованих базах даних (Foodex, INFOOD/FAO, EuroFIR), а також подати наші первинні результати створення регіональних і національних українських баз даних за складом продуктів харчування.

У дослідженні використовували теоретичний синтез і дедуктивний аналіз, огляд літератури зарубіжних наукових рецензованих джерел, LanguaL, DaRiS.

Попит на незалежний від мови тезаурус (LanguaL) і потреба в практичній, польовій системі харчування (INFOODS) призвели до спроб зв’язати цю систему та створити мінімальний набір стандартів і послідовний підхід до визначення харчових продуктів у всьому світі. Прикладами цього комбінованого підходу є "картографування системи" та "Міжнародний стандарт інтерфейсу для баз даних про продукти харчування".

Уперше впроваджено використання різних інструментів для складання перших регіональних (100 місцевих продуктів) та національних (53 продукти із 6 пріоритетних груп традиційних страв і напоїв) сформованих у проекті BaSeFood.

Ключові слова: композиційні бази даних харчових продуктів (КБДХП), LanguaL, DaRIS, INFOODS/FAO, EuroFIR.

© Інститут біохімії ім. А. В. Палладіна НАН України, 2019

10.15407/biotech12.06.005

Normal 0 false false false RU X-NONE X-NONE