Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

Ж-л «Біотехнологія» Т. 5, № 5, 2012
С. 54-64, бібл. 62, англ.
УДК 602.6:582.28

ЕФЕКТИВНА ДЕГРАДАЦІЯ ПОЛІВІНІЛОВОГО СПИРТУ
З ВИКОРИСТАННЯМ КОМБІНОВАНИХ
ХІМІЧНИХ І МІКРОБІОЛОГІЧНИХ ПРОЦЕСІВ

 Д. М. Ларкінг, Н. Мітіко-Дінева, Є. П. Іванова, Г. Т. Лонерган, Р. Дж. Кроуфорд

Центр біотехнології та охорони навколишнього середовища, факультет біології та соціальних наук
Технологічний університет у Суїнберні, Австралія

Попередня хімічна обробка полівінілового спирту реактивом Фентона в розчині перед посівом з грибом білою гниллю Pycnoporus cinnabarinus CBS 101046 спричинювала деградацію полі вінілового спирту. Загалом, більше 65% полі вінілового спирту деградувало після 30 днів комбінованої хімічної і біологічної обробки. У результаті оброблення реактивом Фентона з початкового полівінілового спирту утворено низку низькомолекулярних продуктів розпаду, які було ідентифіковано як карбонові кислоти, спирти, кетони, альдегіди і діоксид вуглецю. Концентрацію кожного із цих продуктів розпаду було визначено протягом 30-денного інкубаційного періоду в присутності гриба і залишкового полівінілового спирту. Встановлено, що концентрація кожного із цих продуктів під час експерименту знижувалась. Імовірно, вони були використані грибом як джерело вуглецю. Виявлено також, що інші низькомолекулярні сполуки, тобто пропанова кислота, пропанол і пентанон, які не були присутні після первісної обробки реактивом Фентона, утворені протягом інкубаційного періоду з грибами.

Ключевые слова: низькомолекулярний полівіні ловий спирт, реактив Фентона, Pycnoporus cinnabarinus, біодеградація грибом, продукти розпаду.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008