Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

Ж-л «Біотехнологія» Т. 4, № 3, 2011
С. 51-55, бібл. 9, рос.
УДК 579.222

Вплив компонентів ензиматичного середовища а біосинтез триптофану

Шульга С. М., Ткаченко А. Ф., Тігунова О. О., Бейко Н. Є., Хоменко А. І.

ДУ «Інститут харчової біотехнології та геноміки» НАН України, Київ

Здійснено пошук штаму-продуцента триптофану серед бактеріальних культур «Колекції штамів мікроорганізмів і ліній рослин для харчової та сільськогосподарської біотехнології» Інституту харчової біотехнології і геноміки НАН України. Відібрано продуцент триптофану Corynebacterium glutamicum Т-3, що накопичує 4 г/дм3 триптофану в культуральній рідині. Досліджено вплив джерел вуглецю на синтез триптофану. Найбільшу активність синтезу триптофану виявлено за використання меляси. Розглянуто участь у біосинтезі триптофану деяких його попередників: індолу, індолпіровиноградної кислоти, індолмолочної кислоти та сумішей: індолу з L-серином, індолу з L-цистеїном, індолу з DL-аланіном. Внесення попередників синтезу триптофану в середовище стимулює його накопичення в культуральній рідині. Показана можливість отримання триптофану економічно доступним способом за умови зміни в середовищі високовартісних попередників на дешевшу сировину — мелясу.

Ключові слова: триптофан, Corynebacterium glutamicum Т-3, біосинтез, амінокислоти.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008