Оберіть свою мову

ISSN 1995-5537

Ж-л «Біотехнологія» Т. 4, № 2, 2011
С. 61-69, бібл. 55, англ.
УДК 579.841.21:579.222.4

ДЕЯКІ ВЛАСТИВОСТІ МЕЛАНІНУ,
ПРОДУКОВАНОГО Azotobacter chroococcum,
ТА ЙОГО МОЖЛИВЕ ЗАСТОСУВАННЯ У БІОТЕХНОЛОГІЇ

Д. Господарьов, В. Лущак

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Івано-Франківськ

Виділено штам бактерій Azotobacter chroococcum, які продукують і екскретують меланін. Екскрецію меланіну спостерігали тільки на середовищі Ешбі з бензойною кислотою, а на середовищі з манітолом як джерелом вуглецю вона була відсутня. Описано деякі властивості бактеріального меланіну (спектр поглинання, відновлення перманганатів до манганатів, швидкість знебарвлення пероксидом водню, співосадження з іонами кальцію). Запропоновано схему виділення та очищення бактеріального меланіну. Встановлено, що частково очищений меланін в 1,4–1,8 раза пришвидшує ріст проростків рослин томату, ріпаку, редису та салату посівного. У зонах агаризованого середовища, забарвлених меланіном, було виявлено кристали. Показано, що кристали утворюються на поверхні агаризованого живильного середовища, у товщі та на поверхні бактеріальних штрихів. Обговорюється можливий зв’язок між меланогенезом і утворенням кристалів, а також практичне застосування продукування меланіну бактеріями Azotobacter chroococcum.

Ключові слова: Azotobacter chroococcum, меланізація, кристали, кальцифікація.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2008