Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Печатный вариант)
ISSN 2410-776X (электронная версия)

 5 2018

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 11, № 5, 2018
https://doi.org/10.15407/biotech11.05.065
С. 65-74, бібліогр. 25, англ.
УДК: 602.1:519.673+602.3:579.864

Lactobacillus ЯК ПРОДУЦЕНТИ ПОЗАКЛІТИННОЇ ТАНАЗИ

 Л. Орябінська1, О. Дзюба1, 2, О. Дуган1

1Національний технічний університет України «КПІ імені Ігоря Сікорського», Київ
2Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАНУ, Київ

Метою роботи був пошук штамів молочнокислих бактерій, здатних синтезувати позаклітинний ензим таназу, необхідний для розщеплення харчових танінів. Одним з продуктів ензиматичної трансформації танінів є галова кислота, яка, в свою чергу, виявляє антиоксидантні та онкопротекторні властивості. У результаті скринінгу відібрано два біосумісні штами молочнокислих бактерій — L. rhamnosus LB3 та L. delbrueckii subsp. delbrueckii з високим рівнем продуктивності ензиму. Максимум накопичення танази, що відповідав рівню 0,031 ± 0,002 U/ml для L. rhamnosus LB3 і 0,03 ± 0,002 U/ml для L. delbrueckii subsp. delbrueckii, спостерігали через 48 год культивування. Для обох штамів показано швидкий ріст та продуктивність танази  на середовищі MRS у присутності глюкози або лактози як джерела вуглецю. Виявлено, що галова кислота, яка була необхідним компонентом середовища як індуктор цільового ензиму, не впливала на накопичення біомаси лактобактерій. Відібрани штами становлять інтерес як продуценти двокомпонентного пробіотику з антиоксидантними властивостями та потребують подальшого дослідження.

Ключові слова: лактобактерії, пробіотики, таназа, антиоксидант, джерела вуглецю.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2018