Оберіть свою мову

ISSN 2410-7751 (Друкована версія)
ISSN 2410-776X (Електронна версія)

 

Biotechnologia Acta, Т. 14, № 5 , 2021
С. 38-48, бібліогр. 51, англ.
УДК: 676.22.017
https://doi.org/10.15407/biotech14.05.038s

ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ КОЗИНОГО МОЛОКА ТА МОЛОЗИВА

 І. М. Волошина 1, 2, К. І. Солошенко 1, І. В. Лич 1, Л. В. Шкотова 3

1 Національний університет харчових технологій
2 Київський національний університет технологій та дизайну
3 Інститут молекулярної біології і генетики НАН України

В огляді наведено інформацію стосовно протеїнового та амінокислотного складу козиного молозива та молока та проаналізовано властивості компонентів молозива та молока кіз. Крім цього, показано перспективи застосовування козиного молока та молозива у харчовій та косметичній промисловості та доцільність використання козиного молока для дитячого вигодовування. Функціональні харчові продукти з козиного молока проявляють антиоксидантні, протизапальні, кардіопротекторні, антигіпертензивні та антиатерогенні властивості в організмі людини. Косметичні засоби на основі козиного молока є дуже корисними для підтримання здорового вигляду шкіри та проявляють ефективність у лікуванні різних захворювань шкіри. Дитячі суміші на основі козиного молока забезпечують комфортне травлення немовлят та є кращими у засвоюванні протенів, жирів та інших поживних речовин, порівняно із сумішами з коров’ячого молока.

Ключові слова: козине молозиво, козине молоко, протеїни, амінокислоти, косметологія, дитяче харчування.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2021