Оберіть свою мову

ISSN 2410-776X (електронна версія)
ISSN 2410-7751 (друкований варіант) 

 

Ж-л "Biotechnologia Acta" Т. 12, № 5, 2019
С. 72-78, бібл. 19, англ.
УДК: 615.322:616.37
https://doi.org/10.15407/biotech12.05.072

АНТИМІКРОБНІ, АНТИБІОПЛІВКОУТВОРЮВАЛЬНІ ТА ДЕЯКІ БІОХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ЕКСТРАКТУ КОРЕНЕВИЩА Potentilla erecta

M. Кривцова1, Я. Кощова2, Я. Ефтімова3, М. Я. Співак4

1Ужгородський національний університет, Біологічний факультет, кафедра генетики, фізіології рослин і мікробіології, Україна
2Університет ветеринарної медицини та фармації, Кошице, Словакія
3Інститут мікробіології та вірусології ім. Д. К Заболотного НАНУ, Київ, Україна

Метою роботи було дослідити антимікробні, антибіоплівкоутворювальні, антиоксидантні та деякі біохімічні властивості алкогольних екстрактів кореневища Potentilla erecta L. Рослини для досліджень збирали на околицях села Люта, Закарпатська область (Закарпаття). З кореневища Potentilla erecta L. було виготовлено етиловий та метиловий екстракти. Згідно з метою досліджень визначали антиоксидантну активність (DPPH методом), загальні таніни та флавоноїди (спектрометрично), антимікробну активність (дискодифузійним методом). Клінічні ізоляти виділяли з використанням диференційно діагностичних середовищ. Антибіоплівкоутворювальну здатність визначали у стандартних 96-лункових планшетах.

Показано високу антиоксидантну активність етилового та метилового екстрактів кореневища Potentilla erecta L.. Встановлено антимікробну активність екстрактів стосовно бактерій роду Staphylococcus і мікроскопічних грибів роду Candida та високу здатність етилового екстракту до деструкції бактеріальної біоплівки.

Отже, дослідження показали антимікробну, антиоксидантну та антибіоплівкоутворювальну активність етилового екстракту калгану щодо ізолятів ротової порожнини людей із запальними захворюваннями пародонта, що зумовлює перспективність використання цього екстракту як активної основи препаратів для гігієни ротової порожнини.

Ключові слова: антимікробний ефект; утворення антибіоплівки; рослинні екстракти; антиоксидантна активність, флавоноїди, дубильні речовини.

© Інститут біохімії ім. О. В. Палладіна НАН України, 2019